אוקטובר 2022, הסוף לאג”ח המיועדות? איך זה ישפיע על הפנסיה שלכם?

באוקטובר השנה, החל משרד האוצר לראשונה להנפיק לקרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים, מנגנון של הבטחת תשואה, במקום אג”ח מיועדות.

האג”ח המיועדות, הן אג”ח מיוחד שמנפיקה המדינה רק לביטוח הלאומי, לקרנות הפנסיה ולביטוחי המנהלים.
האג”ח המיועדות הגיעו לרף מוערך של כ- 250 מיליארד ש”ח, והן מהוות כיום כ- 22% מסך החוב המונפק של מדינת ישראל.

האג”ח המיועדות שהונפקו לקרנות הפנסיה ולביטוח המנהלים החל משנת 1995, מכונות “ערד”, והן מונפקות ל- 15 שנים בריבית של 4.86%.
אג”ח מיועדות מסוג “ערד”, מכסות כ- 30% מתיק הנכסים של ציבור החוסכים לפנסיה שעדיין לא פרשו לגמלאות, ו- 60% מתיק הנכסים של החוסכים שפרשו לגמלאות.
האג”ח המיועדות נושאות תשואה גבוהה מאוד ביחס לתשואות האג”ח הרגילות שמפיקה המדינה בשוק החופשי, והן היתרון המרכזי שמעניקה המדינה לחוסכים לפנסיה.

כעת, במקום להנפיק אג”ח מיועדות חדשות, עבור הכספים המופקדים לפנסיה ולביטוח מנהלים, משרד האוצר “צובע” שליש מהכספים החדשים המופקדים לפנסיה בחשבון מיוחד, ועבורם מבטיח תשואה גבוהה יותר של 5.15% לשנה, פלוס הצמדה למדד המחירים לצרכן.
אג”ח מיועדות שהונפקו בעבר ואשר הגיעו לפדיון, לא יוחלפו באג”ח מיועדות חדשות כמו בעבר, אלה יפדו ויושקעו באוץו מסלול בחשבון המיוחד המבטיח תשואה.

הנכסים שיהיו בחשבון המיוחד הנ”ל, יהיו דומים ככל האפשר לנכסים שינוהלו בחשבון הרגיל של קרן הפנסיה במסלול הגדול ביותר שלה, אך ללא נכסים לא-סחירים, ובנטרול האג”ח המיועדות כמובן.
בשנים בהן התשואה תהיה גבוה יותר מ- 5.15% +פלוס מדד, תעביר קרן הפנסיה את ההפרש הנובע מהתשואה העודפת, לקרן ייעודית מיוחדת שהקים משרד האוצר, ובשנים שהתשואה תהיה נמוכה מכך, תעביר המדינה את ההפרש לקרן הפנסיה, מתוך העודפים שיצברו בקרן הייעודית.
מנגנון ההתחשבנות בין הקרן הייעודית לקרן הפנסיה, יערך כל חמש שנים (במקרה שלנו באוקטובר 2027, 2032, ואילך).


מיי גמל.נט, מפעיל גם מנוע חכם להשוואת תשואות קרנות פנסיה.
היחיד בישראל שמפריד עבורכם את המסלולים השונים, ומאפשר לכם לעשות השוואה נכונה, בין הקרנות השונות בהתאם לפרופיל הסיכון, לגיל החוסך, ולגובה ההפקדה לקרן.
רוצים לדעת מה עשתה קרן הפנסיה שלכם? היכנסו לדף קרנות הפנסיה, של מיי גמל נט.



קרן הפנסיה תמשיך להחזיק את האג”ח המיועדות שכבר הונפקו עבורה, עד שיפדו במלואן.
חלקן של האג”ח המיועדות, המרכיבות כיום כ- 30% מסך נכסי קרנות הפנסיה החדשות ו- 70% מסך נכסי קרנות הפנסיה הוותיקות, ירד כל שנה, בעוד שהחלק של המנגנון המבטיח תשואה ימשיך ויעלה.

היתרון המשמעותי של המהלך עבור החוסכים בפנסיה ובביטוח מנהלים, הוא כמובן העלאה של התשואה על החלק המובטח בקרנות הפנסיה מ- 4.86%+ מדד, ל- 5.15%+ מדד.

אז מה היתרון של משרד האוצר, אתם שואלים?
משרד האוצר משלם ריבית מאוד גבוהה על האג”ח המיועדות, לעומת הריבית שהוא יכול לגייס בה חוב ארוך הנסחר בשוק החופשי (הפער הגיע בשיא למעל 4% בשנה).
בפער כזה, משרד האוצר מרגיש בנוח להניח שתשואה שישיגו הנכסים המושקעים בשוק ההון, תכסה לו על העליה של 0.29% בתשואה המובטחת שהוא מתחייב לה היום.
לדעתנו, מדובר בהנחה מאוד סבירה.

כדי לדעת אם האוצר צודק בהערכות שלו, וכמה המהלך יחסוך (או אולי דווקא יעלה כסף) למשלם המיסים, את זה נגלה עוד חמש שנים בערך, באוקטובר 2027.

לסיום, אנחנו מבקשים לאחל לכם ולכל יקירכם, שנה טובה, וחג סוכות שמח.


הצטרפו ל– “אזור האישישל מיי גמל נט, ותוכלו לקבל התראה ישירות למייל כאשר יעודכנו התשואות החודשיות של קופת הגמל, קרן ההשתלמות, קופת גמל להשקעה, פוליסת חיסכון, קרנות פנסיה, ותוכנית חיסכון לכל ילד שלכם.


אהבתם את המאמר?

אם תצטרפו לרשימת התפוצה שלנו, אנחנו נדאג שתישארו מעודכנים במה שמשפיע על החסכון שלכם.


אהבתם את המאמר? הוא עזר לכם? שתפו אותו בפייסבוק, כדי שגם החברים שלכם יכירו אותו.
יש לכם עוד שאלות? אתם חושבים שיש מה לשפר?
שתפו אותנו בתגובה או במייל. בשביל זה יש את מיי גמל.נט .


איך תיגמר שנת 2022? עליות או ירידות? אף אחד לא באמת יודע…
אבל אם אתם חושבים שזאת הזדמנות טובה לממש רווחים, ולהעביר את הכסף לאפיקים פחות מסוכנים, אנחנו מפנים אתכם למאמר שפירסמנו בעבר: איך להגן על הכסף שלכם מפני הפסדים.


לקריאה נוספת:

מה הם הכללים החשובים בהשוואה נכונה של קרן השתלמות?

איך בוחרים קרן השתלמות?

מה עדיף, קרן פנסיה ביטוח מנהלים או קופת גמל?

חיסכון לילדים, איך ואיפה כדאי לחסוך לילדים שלנו.

היתרונות של קופת גמל להשקעה


נתוני התשואות והאחזקות המוצגים באתר מיי גמל.נט, מקורם במאגרי המידע הממשלתיים השונים של משרד האוצר ו- רשות שוק ההון, בפרט אתרי גמלנט, ביטוח נט, ו- פנסיה נט, הנגישים לציבור.

הבהרה: המאמר נכתב על ידי מערכת אתר מיי גמל נט כשרות לגולשים. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי חוק ושינויים אחרים. המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לביצוע פעולה בקופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות או ייעוץ פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים הייחודיים של כל אדם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *