מה עשה הכסף שלכם ב-2016 בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות

שנת 2016 הייתה שנה טובה עבור החוסכים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות.
למרות ירידות השערים באג”ח הממשלתי בגלל החשש מעליות ריבית של הבנק המרכזי בארה”ב, עליות השערים במדדי המניות ובמדדי האג”ח הקונצרני, הניבו לחוסכים בממוצע רווחים של כ-  3.5%-4%, (ברוטו).
לעומת שנת 2015 בה היה ממוצע הרווחים 2%-2.5%, מדובר בשיפור משמעותי.

שנת 2016 הייתה שנה מאד תנודתית, כלכלית ומדינית. הברקזיט, נצחון טראמפ, ,עליית הריבית בארה”ב יחד עם הגידול בצריכה הפרטית והתאוששות הכלכלות המובילות בעולם כולל בישראל, השפיעו באופן משמעותי על תשואות הגופים השונים שמנהלים את קופות הגמל.

מי שידע לחזות יותר טוב מכולם השנה את התרסקות ענף ייצור התרופות (“פארמה”), את עליית שערי המניות הבינוניות והקטנות על חשבון הגדולות, ואת הקפיצה שרשם ענף הנדל”ן המניב, היה בית ההשקעות ילין לפידות.

בית ההשקעות ילין לפידות מוביל ב-2016 את טבלת התשואות עם תשואה של 6.6% בקרן ההשתלמות הכללית שלו, ותשואה של 6.7% בקופת הגמל שלו המותאמת לחוסכים בגילאי 50-60 (הנחשבת לקופה בסיכון “בינוני”).

במקום השני ובפער משמעותי אחריו, נמצא בית ההשקעות אנליסט עם תשואה של6.15% בקרן ההשתלמות הכללית שלו ותשואה של- %4.97 בקופת הגמל שלו.

במקום השלישי נמצא בית ההשקעות אלטשולר-שחם, עם תשואה של 4.78% בקרן ההשתלמות הכללית שלו ותשואה של- 5.1% בקופת הגמל.

 

שנת 2016, היא השנה הראשונה בה התחילו קופות הגמל לפעול לפי כללי המודל החכ”מ, בו מנוהלים כספי החוסכים בהתאם לגילם. כפי שניתן לראות, השוני בין תשואות האפיקים בולט, וכך גם מיקום בתי ההשקעות המובילים. חלק מבתי-ההשקעות (לדוגמא- ילין לפידות), הקימו את קופות הגמל שלהם לחוסכים עד גיל 50, או מעל גיל 60, רק במהלך ינואר 2016, ולכן אין להם עדיין תשואה שנה אחורה.
חשוב מאד לזכור: חסכון בקופת גמל וקרן השתלמות הוא בדרך כלל חסכון לטווח ארוך, לכן חשוב להשוות את התשואה המצטברת בעיקר לטווח ארוך:

קופות הגמל המותאמות לגיל החוסכים הן חדשות, ולכן אין להן היסטוריה ארוכת טווח של תשואות.
אם נשווה את התשואה המצטברת בחמש השנים האחרונות בקרנות ההשתלמות, נגלה שבית ההשקעות ילין לפידות תופס את המקום הראשון ובפער משמעותי, כאשר אחריו ממוקם במקום השני בית ההשקעות אלטשולר שחם
.

מה צפוי לנו ב-2017 כמו תמיד- אף אחד לא באמת יודע, לכן ראוי לציין שמלבד החשיבות של בחירת בית ההשקעות שינהל את כספכם בצורה הטובה ביותר, כדאי גם לקבל ייעוץ מאנשי מקצוע מוסמכים, אשר ישקיעו מחשבה גם לבחירת האפיק ורמת הסיכון המתאימה לקופת הגמל ולקרן ההשתלמות שלכם.

השוואת התשואות הנ”ל מתייחסת כאמור למסלול הנפוץ בשוק הגמל וההשתלמות, המועדף ע”י רוב רובם של החוסכים: המסלול הכללי.

חוסכים שמעוניינים להקטין את הסיכון בנקודת הזמן הנוכחית, יכולים להעביר את כספי הגמל וההשתלמות שלהם לאפיקים יותר סולידים כגון אלה המתמחות באג”ח ממשלתי, אג”ח ללא מניות, או אחוז מניות נמוך (לדוגמא: עד 10%). אם תקלידו בדף הראשי של מיי גמל נט את המילים: “ממשלתי”, “ללא מניות”, “עד 10%” , “עד 20%” או “עד 25%” תוכלו למצוא את קופות הגמל וקרנות ההשתלמות המוביליות גם ברמות סיכון אלו. שימו לב שככל שהאפיק המרכזי של הקופה יותר “סולידי” או במילים אחרות- פחות מסוכן, יש לתת יותר משמעות לדמי הניהול שאתם משלמים.

כמובן, שלפני כל שינוי או החלטה משמעותית בנוגע לכספי החסכון שלכם, מומלץ להתייעץ אם איש מקצוע מוסמך- היועץ הפנסיוני שלכם.


כתיבת תגובה